اولین اجلاسیه فقه مسائل مستحدثه به میزبانی مرکز مدیریت حوزه های علمیه و با حضور علما، دانشمندان و اساتید دروس خارج در سالن همایش مدرسه معصومیه قم برگزار شد.
در این اجلاسیه، آیات: یزدی، مؤمن، استادی، حسینی بوشهری، اعرافی و شب زنده دار و حجج اسلام: غرویان، میرمعزی و جمعی دیگر از اساتید حضور داشتند.
در ابتدای این همایش حجت الاسلام والمسلمین سید حسین میرمعزی اظهار داشت: فقه پس از انقلاب اسلامی ایران وارد عرصه جدیدی شد که علاوه بر پیشرفت های علمی و فناوری در نظامات جدید وجود دارد، مسائل مستحدثه ای نیز به وجود می آید که فقه باید جوابگوی آن باشد.
معاون پژوهش حوزه های علمیه گفت: پس از دستور مدیر حوزه های علمیه مبنی بر ورود در این مسائل، سطوح مسائل مستحدثه را به چهار سطح «مسائلی که در ابواب سنتی موجود مطرح شده و مستحدثه است»، «موضوعات مستحدثه مشتمل بر مسائل کثیر همانند معاملات بانکی»، «افزودن کتابهایی همچون فقه نظام اقتصادی، سیاسی، تربیتی و …» و «مسائل پیرامون فقه همانند فلسفه فقه» تقسیم کردیم.
وی افزود: برای چهار سطح مذکور از فقه، برنامه های کوتاه مدت و بلند مدتی را در پیش گرفتیم که در این جلسه به فقه مسائل مستحدثه خواهیم پرداخت.
حجت الاسلام والمسلمین میرمعزی تصریح کرد: فعالیتی در معاونت پژوهش با عنوان نیازسنجی فقهی صورت گرفت که با توجه به ارتباطات با ارگان های گوناگون، نیازها و پرسش های آنان جمع آوری و در قالب نیازسنجی فقهی منتشر شد.
وی بیان داشت: امروز اکثر اساتید دروس خارج در ابوابی همچون طهارت، صلاه، صوم و … در حال تدریس هستند که مسائل مستحدثه در آن کم است و نیازمند آن هستیم که اساتید عزیز در مسائل جدید ورود نمایند.
معاون پژوهش حوزه های علمیه اظهار داشت: تأسیس کتابخانه ای در فقه مسائل مستحدثه از جمله برنامه های حوزه علمیه است که در حال انجام می باشد.
در ادامه این جلسه، آیت الله علیرضا اعرافی ضمن تبریک هفته بسیج و پیروزی های جبهه مقاومت، اظهار داشت: توسعه مرزهای علوم اسلامی و دانش های اسلامی از مهمترین وظایف حوزه های علمیه است
وی ابراز داشت: ما همانطور که باید از میراث پیشین صیانت کرنیم، در کنار آن باید به عرصه های نو بپردازیم و با تکیه بر مناهج اجتهادی در همه قلمروها، دانش های اسلامی و علوم حوزوی را بسط دهیم.
مدیر حوزه های علمیه خاطرنشان ساخت: در علوم اسلامی و حوزوی، فقه به معنای عام و خاص، دارای جایگاه رفیعی است و پرداختن به عرصه های نو در تمام سطوح مذکور از وظایف ماست؛ اگر حوزه ما امروز در برابر این همه مسائل نوپدید و سؤالات جدید پاسخگو نباشد، حتما از زمانه عقب خواهد افتاد و به وظایف خود عمل نکرده است.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه تصریح کرد: از وظایف ماست که بر اساس شیوه های آزموده شده، به توسعه مرزهای فقه پرداخته و برای ورود به این مسائل باید اقتضائاتی را مورد توجه قرار دهیم.
آیت الله اعرافی بیان داشت: امروز فقه ما نیازمند 20 باب جدید در خود است تا بتوانیم در مسائل مستحدثه نیز ورود جدی پیدا کرده و پاسخگوی نیازها باشیم.
وی اظهار داشت: حکومت و ولایت، پزشکی، تعلیم و تربیت، مدیریت و سازمان، محیط زیست، هنر و … از جمله باب هایی است که می تواند در فقه ما کتابی مستقل داشته و بر روی آن بحث شود.
مدیر حوزه های علمیه ابراز داشت: گسترش دامنه فقه و مرزهای آن با مجموعه ای از اقتضائات و الزامات از جمله تعمق بیشتر در موضوع شناسی، شناخت از فقه مقارن، آشنایی با برخی از حقوق ها در دنیا و … مواجه است که باید به آن دقت بیشتری شود.
آیت الله اعرافی خاطرنشان ساخت: وظیفه ما در مدیریت حوزه های علمیه آن است که باید اصالت منهج اجتهادی حفظ شده و پرداختن به موضوعات جدید با شکل سطحی و غیرروشمند انجام نشود.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه تصریح کرد: امروز اقدامات متعددی در حاشیه حوزه انجام شده که بسیار هم خوب است؛ اما متن حوزه همچون دروس خارج اصیل باید به این امور و دامنه وسیع بپردازد.